Medicatie is de standaardmanier geworden om reflux te behandelen. De meest voorgeschreven medicatie zijn maagzuurremmers zoals omeprazol of esomeprazol (Nexium).

Het is uiterst zeldzaam dat een baby een overproductie van maagzuur heeft. En toch worden refluxbaby’s massaal aan de maagzuurremmers gezet.

Ik durf wel te stellen dat refluxmedicatie voor baby’s pure geldverspilling is. Ruim 60% van de baby’s (onder 1296 respondenten) heeft nog steeds symptomen. Waarom dan toch medicatie geven als er geen verbetering is?

Ik begrijp het wel. Als ouder van een refluxbaby pak je alles, maar ook echt ALLES, aan om je kindje van zijn pijn en ongemak af te helpen. 

 

Maar waarom werkt refluxmedicatie dan niet?

Reflux is een symptoom. Geen oorzaak op zichzelf.

Daarom werkt refluxmedicatie niet. 

Wat veroorzaakt reflux dan? Er zijn wel 30 oorzaken van reflux, maar de meest voorkomende zijn koemelkallergie, bewegingsbeperking van de mond en of tong (te kort tongriempje of lipbandje) of het inslikken van lucht. 

Het is soms een hele zoektocht naar de oorzaak van reflux. 

Daarvoor heb ik de Symptomenchecker ontwikkeld. Een vragenlijst met meer dan 150 symptomen en vragen over de zwangerschap, de geboorte en het gedrag van je baby. 

De symptomenchecker (€27,95) is nog niet beschikbaar op de website, maar is wel aan te vragen via de mail (slapen@ ouder-academie.nl)

Waarom medicatie niet helpt bij reflux
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *